Zet de plant op een geschikte locatie

Veruit de meeste planten groeien het best als ze op een plek staan met genoeg licht, maar dan weet niet te veel licht.

Geef de plant een juiste hoeveelheid water

Het klinkt makkelijker dan het is. Het is een veelvoorkomend probleem dat het lastig in te schatten is om de juiste hoeveelheid water te geven zonder dat de plant verdrinkt. Het is ook zo dat per plant het verschilt hoeveel water er nodig is.

Een handige tip voor het bewateren van je planten is: voel met je vingers aan een blaadje van de plant, voelt deze droog aan? Dan moet er een klein beetje water bij. Daarbij is het handig om te weten waar de plant vandaan komt. Is het bijvoorbeeld een cactus dan weet je dat hij normaal gesproken in hele droge gebieden staat en daardoor weinig water nodig heeft.

Geef de plant de ruimte

Als je een plant in huis haalt die nog aan het groeien is, dan kan het raadzaam zijn om de plant niet in een klein hoekje te duwen maar de plant de ruimte geven om te laten groeien.

Houd je planten schoon

In de natuur worden de meeste planten schoongespoeld door de regen en worden stofjes verjaagd door de wind. In huis zijn dergelijke omstandigheden niet en daarom is het raadzaam om soms even een stoffer langs de planten te halen.

Geef je planten te eten

Het gaat in dit geval niet om je eigen eten. Het gaat meer om een extra vitamineboost die sommige planten nodig hebben. Geef daarom je plant eens in de zoveel tijd eens wat voeding. Dit verschilt natuurlijk per plant dus het is raadzaam om dat te checken.

Zet je binnenplant ook eens buiten

Soms kan het goed zijn voor een plant om eens naar buiten gaan. Dit is raadzaam om te doen bij voornamelijk (sub)tropische planten. Deze planten kunnen in de zomer heerlijk in de zon staan (mits het een aangenaam temperatuurtje is en de zon schijnt).

Denk goed na over de pot

Belangrijk voor een plant is dat hij in een goede pot zit. Het overpotten van planten kan funest zijn voor planten. Wanneer dit niet noodzakelijk is, begin er dan ook niet aan.

Wanneer het met deze tips nog steeds niet lukt om een plant lekker in leven te houden kan je altijd nog aan mooie kunstplanten beginnen!